lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierożki z mięsem wołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Natchnęło mnie postanowiłam zrobić rosół, a do niego pierożki z mięsem zlepiane na mój sposób . Normalne jedzonko się mi nudzi wiec szukam czegoż innego .

Pierożki z mięsem wołowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z mięsem wołowym

 

 

  • 4 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 150 g gęstej, kwaśniej śmietany najlepiej 18%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki letniej lub gorącej wody

 

  • Farsz mięsny:

 

  • 40 deko wołowiny ( miałam rosołowe , odcięłam kość , usmażyłam i zmieliłam).

 

  • sól prowansalska do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z mięsem wołowym
Na stół wsypujemy przesianą mąkę . Do szklanki wlewny ciepłą wodę i oliwę z oliwek .Do dołka w mace wbijamy jaja, wlewamy wodę z oliwa i solimy . Dodajemy śmietanę i zagniatamy luźne ciasto. Zostawiamy je na 10-15 minut aby doszło do siebie. Wałkujemy wycinały kółeczka i nakładamy farsz mięsny. Składamy na połowę pierożka zlepiamy brzegi i rożkami do środka zlepiamy . Taki pierożek będzie idealnie pasował do rosołu . Doprawiłam podczas smażenia mięsko i do zmielonego wlałam rosół 3/4 szklanki . Farsz idealnyPodałam z rosołem pierożki :)
Pierożki z mięsem wołowym
Na stół wsypujemy przesianą mąkę . Do szklanki wlewny ciepłą wodę i oliwę z oliwek . Do dołka w mace wbijamy jaja, wlewamy wodę z oliwa i solimy . Dodajemy śmietanę i zagniatamy luźne ciasto. Zostawiamy je na 10-15 minut aby doszło do siebie.
Pierożki z mięsem wołowym
Wałkujemy wycinały kółeczka i nakładamy farsz mięsny.
Pierożki z mięsem wołowym
Składamy na połowę pierożka zlepiamy brzegi i rożkami do środka zlepiamy . Taki pierożek będzie idealnie pasował do rosołu .
Pierożki z mięsem wołowym
Wyjmujemy ugotowane pierożki i nakładamy na talerze , a potem zalewamy rosołem