Pierożki z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Empanadillas con atun, czyli pierożki z tuńczykiem to jedna z typowych hiszpańskich przekąsek. Możemy je przygotować na dwa sposoby, jeden to smażenie w głębokim tłuszczu i drugi, który wybrałam dziś, pieczenie w piekarniku.

Pierożki z tuńczykiem

Składniki:

Pierożki z tuńczykiem

 

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 opakowanie gotowego ciasta na empanadillas
  • 1 żółtko

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z tuńczykiem
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, gdy się lekko zeszkli dodajemy pomidory. Wszytko mieszamy i przez chwilę przesmażamy i następnie redukujemy. Nadzienie do pierożków nie może być rzadkie. Dodajemy lekko odsączonego z oleju tuńczyka i przyprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, brzegi smarujemy zimną wodą, składamy na pół i sklejamy. Następnie dociskami ząbkami widelca, żeby ciasto się dobrze skleiło. Pierożki malujemy rozkłóconym żółtkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, aż pierożki ładnie zbrązowieją. 

Tagi:

ciasto