Sposób przygotowania:
Pierożki z tuńczykiem
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, gdy się lekko zeszkli dodajemy pomidory. Wszytko mieszamy i przez chwilę przesmażamy i następnie redukujemy. Nadzienie do pierożków nie może być rzadkie. Dodajemy lekko odsączonego z oleju tuńczyka i przyprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, brzegi smarujemy zimną wodą, składamy na pół i sklejamy. Następnie dociskami ząbkami widelca, żeby ciasto się dobrze skleiło. Pierożki malujemy rozkłóconym żółtkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, aż pierożki ładnie zbrązowieją.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, brzegi smarujemy zimną wodą, składamy na pół i sklejamy. Następnie dociskami ząbkami widelca, żeby ciasto się dobrze skleiło. Pierożki malujemy rozkłóconym żółtkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, aż pierożki ładnie zbrązowieją.