pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pierożki ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne pierożki ze szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym który nadaje charakteru temu daniu. Posmakują nie tylko osobom lubiącym szpinak.

Pierożki ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie

Składniki:

Pierożki ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie

Na farsz:

Ciasto na pierogi:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • około 3/4 szkl wrzącej wody ( zależy ile zabierze ciasto)

Na sos:

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierożki ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie
Przygotowanie pierożków : 

Przygotowujemy farsz; masło roztapiamy na patelni,dodajemy szpinak,czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy aż odparuje woda ze szpinaku.Dodajemy starty parmezan,ricottę,jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.

Farsz należy dobrze schłodzić żeby lepiej było lepić pierożki.

Przygotowujemy ciasto na pierogi:

Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól i stopniowo wrzącą wodę wymieszaną z olejem.

Zarabiamy ciasto.

Ciasto ma być elastycznie i nie za twarde.

Z gotowego ciasta odkrawamy kawałek (pozostałe owijamy folią żeby nie wyschło) rozwałkowujemy,wykrawamy np.szklanką krążki i lepimy pierożki.

Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie (wrzucamy na gotującą wodę i od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy jeszcze około minuty)Wyjmujemy łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą.

Przygotowanie sosu:

do garnka wlewamy zmiksowane pomidory z puszki,sok pomidorowy,koncentrat i wszystkie przyprawy.

Sos gotujemy około 10 min na wolnym ogniu.

Na głębszy talerz wlewamy sos,układamy pierożki i posypujemy koperkiem.

Tagi:

pierogi dania