Sposób przygotowania:
Pierś duszona z sosem z susz. grzybów
Przygotowanie mięsa: Do miski wlać olej, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać trzepaczką. Nadal mieszając cienkim strumieniem wlewać piwo i dokładnie wszystko razem wymieszać.Mięso umyć, osuszyć i sprawić, tzn. odciąć nadmiar skóry i odciąć polędwiczkę, ale jej nie wyrzucamy! Do płaskiego naczynia wkładamy kurczaka (razem z polędwiczką) i zalewamy marynatą i lekko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso obsmażyć na patelni z obu stron na rumiano na roztopionej margarynie. Zdjąć z patelni. Na pozostały tłuszcz na patelniwlać marynatę i lekko ją odparować. Do folii do pieczenia włożyć każdą pierś włożyć osobno, podlać 2-3 łyżkami sosu z patelni i zawinąć ją w tzw. cukierek. Wszystkie paczuszki włożyć do formy na ciasto wlać pół litra wody i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220-250st i dusić mięso około 20-25 minut. Mięso wyjąć z folii i polać sosem, podawać z surówką i ziemniakami.Przygotowanie sosu: Suszone grzybki zalać 1,5 szklanki wody, przykryć i pozostawić na całą noc. Dnia następnego grzyby ugotować na wolnym ogniu do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odcedzić, ale wody spod gotowania nie wylewać. Cebule obrać i zezłocić na margarynie. W między czasie pieczarki obrać, drobno pokroić i wrzucić na patelnię, razem dusić do momentu,aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Ugotowane grzyby drobno pokroić dodać do rondelka i dusić razem jeszcze około minuty. Do wody spod gotowania grzybów wsypać łyżkę mąki, dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek. Wlać do rondelka, zamieszać i zagotować. Sos jest gotowy;-)