Sposób przygotowania:
Pierś gęsi i żurawiną na św. Marcina1. Piersi z gęsi myjemy i osuszamy. Odcinamy mięso z kości. Odcinamy nadmiar tłuszczu. Kość wykorzystujemy do sporządzenia bulionu.
2. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Nacinamy skórę w kratkę. Na rozgrzanej patelni obsmażamy piersi, najpierw od strony skóry do chwili, aż skóra się zarumieni a tłuszcz się wytopi. Przewracamy piersi na drugą stronę i smażymy chwilę, by zamknąć pory.
3. Przekładamy pierś na półmisek żaroodporny na gałązki rozmarynu (skórą do góry). Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy w tej temperaturze około 20 minut.
4. Nadmiar tłuszczu zlewamy z patelni. Na niewielką jego ilość wlewamy miód, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka. Wrzucamy na jabłka żurawinę, oprószamy je utłuczonymi w moździerzu goździkami, cynamonem i imbirem. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dusimy około 5-10 minut. Podajemy pierś z gęsi pokrojoną na cienkie plastry na korzennych jabłkach z żurawiną.
Poznaj więcej przepisów na gęś >>>
edytaha
mysza75
jaNina
Poprzednio za długo trzymałam na patelni i mimo że w piekarniku dochodziła w niskiej temperaturze była twarda. Ta udała się wyśmienicie.
monikaT83
edytaha
zewa
jaNina
Warto spróbować :)
kołczu
jaNina
Bardzo się cieszę, że tak Wam się mój przepis spodobał :)
edytaha
jaNina
U mnie lubią mięso krwiste i jest wtedy delikatne i miekkie. Po dłuższym czasie pieczenia robi się twarde a potem znowu mięknie.
Dla tych którzy nie lubią krwistego mięsa najlepiej dusić piersi zafoliowane bez powietrza lub w tłuszczu. Wtedy mięso jest soczyste i smaczne :)
Niektórzy robią nawet tatara z piersi :) więc Edytko różne są gusta.
edytaha
Święte słowa Ninko :)
marietta