kaja__1991

kaja__1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 235]

pierś indycza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna piers indycza bardzo soczysta

pierś indycza

Składniki:

pierś indycza

 

  • 1.5 kg piersi z indyka w całości
  • sól, pieprz
  • 3 pory
  • 100 gram boczku w plasterkach
  • 4 marchewki
  • 1/2 selera
  • szklanka bitej śmietany
  • 2-3 łyżki jasnej zasmażki
  • 25 gram mieszanki ziołowej

Sposób przygotowania:

pierś indycza
garnek gliniany namaczamy ok 10 minut w wodzie. mięso nacieramy solą i pieprzem, por oczyścić i podzielić na poszczególne listki i ugotować krotko w osolonej wodzie. osuszyć. pierś obłożyć na przemian porami i boczkiem. pozostałe warzywa umyć i pokroić w plasterki. mieso wlożyć do garnka i obłożyć jarzynami zalac 1/4 litra wody i piec ok 1,5 godziny w piekarniku pod przykryciem w 200 stopniach.
na 10 minut pzed koncem pieczenia wyjąc pieczeń śmietana udekorować wokół pieczeni zagotować i dodac zasmażke doprawic sola pieprzem i ziołami
mieso wylożyc na półmisek polac sosem.

Tagi:

indyk