cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Pierś indycza w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

indyk z pomidorami

Pierś indycza w pomidorach

Składniki:

Pierś indycza w pomidorach

 

  • Pierś indycza wagi ok. 1 kg,
  • 500 g pomidorów,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • tymianek,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Pierś indycza w pomidorach

Pierś indyczą umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, obsmażyć w rondlu na rozgrzanym oleju. Pomidory  umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki.  Indyka wyjąć, włożyć pokrojone pomidory, dodać posiekany czosnek, dusić aż pomidory puszczą sok. Włożyć mięso z indyka, doprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, tymiankiem, dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.


Pierś indyczą w pomidorach podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.