SUPERPRZEPIS

Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowym

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowym

Przygotowałam piersi kaczki smażone na patelni. Do kaczki podałam korzenny pikantny sos ze śliwek i cebuli.

Składniki:

Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowym

mięso

  • 2 filety z piersi kaczki ze skórą

sos

dodatki

  • 2 garści rukoli
  • śliwki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowym

przygotowanie sosu

Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowym
Pokroić w kostkę umyte śliwki po usunięciu pestek.

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.

przygotowanie sosu cd

Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowym
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie sosu cd

Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowym
W miseczce wymieszać korzenne przyprawy.

Goździki, ziele angielskie, pieprz utłuc w moździerzu i wysypać na miseczkę. Dodać do przypraw cynamon i gałkę muszkatołową.

przygotowanie sosu cd

Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowym
Wszystkie składniki sosu razem dusić i zmiksować.

W rondlu roztopić masło, dodać cebulę, miód, oprószyć solą i usmażyć. Do cebuli dodać pokrojone śliwki i przyprawy korzenne.

Całość podlać odrobiną wody i dusić aż wszystko będzie miękkie. Gotowy sos dokładnie zmiksować.

przygotowanie piersi kaczki

Pierś kaczki Eli z sosem śliwkowym

Piersi kaczki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę kaczki naciąć w kratkę. Suchą patelnię rozgrzać i smażyć piersi skórką do dołu.

Wierzch mięsa oprószyć pieprzem. Po wytopieniu tłuszczu i zrumienieniu i skórki odwrócić mięso na drugą stronę i też obsmażyć.

Patelnię przykryć, wyłączyć gaz i odstawić mięso na 15 minut żeby w środku doszło i nie było suche. Piersi kaczki pokroić na plastry.

Podawać kaczkę z sosem i rukolą.