misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Pierś kurczaka z rodzynkami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie takich smaków wszystkich nas w domu zdziwiło ale i bardzo nam zasmakowało

Pierś kurczaka z rodzynkami i migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś kurczaka z rodzynkami i migdałami

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 dkg rodzynek
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • 1 szklanka wina białego półwytrawnego
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z rodzynkami i migdałami
Pierś z kurczaka podzielić na 3-4 mniejsze kotleciki, lekko rozbić. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Posypać rozmarynem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Rodzynki zalać winem i również odstawić. Na patelnię wlać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Odłożyć na bok. Na tą samą patelnię wsypać rodzynki (razem z winem), dodać migdały. Trzymać na lekkim ogniu dopóki całe wino nie odparuje. Kotlety z piersi podawać z ziemniaczanym puree i łyżką rodzynek.
Pierś kurczaka z rodzynkami i migdałami
Pierś podzielić na mniejsze kotlety - posypać przyprawami i rozmarynem
Pierś kurczaka z rodzynkami i migdałami
Kotleciki usmażyć na oleju na rumiano z obu stron
Pierś kurczaka z rodzynkami i migdałami
Rodzynki wymieszać z migdałami i trzymać na ogniu póki wino nie odparuje