mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pierś kurczaka ze śliwką w boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyjątkowo smaczne mięso, soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz dzięki plecionce z wędzonego boczku :)

Pierś kurczaka ze śliwką w boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kurczaka ze śliwką w boczku

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 g boczku wędzonego nieparzonego pokrojonego na bardzo cienkie plasterki
  • 12 suszonych śliwek kalifornijskich
  • czosnek (1 łyżeczka)
  • słodka papryka (1 łyżeczka)
  • rozmaryn
  • tymianek
  • kolendra
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka ze śliwką w boczku
Pierś z kurczaka myję, osuszam i oczyszczam z błonek. Wzdłuż każdego filetu nożem robię kieszeń, w którą wkładam po 4 suszone śliwki. Mięso oprószam zewnątrz mieloną słodką papryką, czosnkiem, pieprzem, ziołami (po odrobinę każdego) i delikatnie solą (bowiem boczek jest słony). Następnie każdą pierś, na całej długości, owijam ściśle kilkoma cienkimi plasterkami wędzonego boczku przeplatając na zmianę paseczki. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą, układam w nim owinięte w boczek filety z kurczaka. Mięso skrapiam delikatnie oliwą i wstawiam naczynie z zawartością do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie piekę jeszcze 15 minut bez przykrycia, aby wierzch mięsa się lekko zarumienił. Podaję do obiadu.
Pierś kurczaka ze śliwką w boczku
W każdej piersi kurczaka robię nożem podłużną kieszonkę
Pierś kurczaka ze śliwką w boczku
Do kieszonek wkładam po cztery suszone śliwki
Pierś kurczaka ze śliwką w boczku
Mięso dokładnie oprószam z każdej strony przeprawami i ziołami
Pierś kurczaka ze śliwką w boczku
Owijam filety kurczaka plasterkami wędzonego boczku