Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka ze śliwką w boczku
Pierś z kurczaka myję, osuszam i oczyszczam z błonek. Wzdłuż każdego filetu nożem robię kieszeń, w którą wkładam po 4 suszone śliwki. Mięso oprószam zewnątrz mieloną słodką papryką, czosnkiem, pieprzem, ziołami (po odrobinę każdego) i delikatnie solą (bowiem boczek jest słony). Następnie każdą pierś, na całej długości, owijam ściśle kilkoma cienkimi plasterkami wędzonego boczku przeplatając na zmianę paseczki. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą, układam w nim owinięte w boczek filety z kurczaka. Mięso skrapiam delikatnie oliwą i wstawiam naczynie z zawartością do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie piekę jeszcze 15 minut bez przykrycia, aby wierzch mięsa się lekko zarumienił. Podaję do obiadu.