Sposób przygotowania:
Pierś kurza nadziewana
Oddzielić mięso od kości, ubić, uformować 2 plastry, posolić, włożyć do mleka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajka zmieszać ze smażoną wątróbką bez tłuszczu lub pasztetem, dodać kiełki pszenicy, posiekaną zieloną pietruszkę, masło i utarte jabłko, można dosolić. Nadzienie można zagęścić płatkami owsianymi. Następnie nadzienie położyć między plastry mięsa, okręcić nitką wzdłuż i w poprzek, tworząc siatki. Resztę nadzienia odłożyć, a mięso włożyć do wysmarowanej olejem brytfanny, posmarować z wierzchu masłem lub olejem i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec 2-3 minuty na dużym ogniu i 10-15 minut na mniejszym. Odwrócić mięso i położyć obok resztę nadzienia, piec 2-3 minuty na dużym ogniu, potem 10-15 minut na mniejszym. Gdy piersi się zarumienią, rozgnieść resztę nadzienia i zmieszać z owocami. Odstawić potrawę na 10 minut w ciepłe miejsce przed podaniem.