justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Pierś kurzęca z nadzieniem z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Można podawać z pieczonymi lub duszonymi jabłkami lub ziemniakami albo z sosem majonezowym z tartymi jabłkami.

Pierś kurzęca z nadzieniem z pigwy

Składniki:

Pierś kurzęca z nadzieniem z pigwy

 

  • (2 porcje):
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża, bądź 2 mniejszy pigwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 goździki
  • Mleko i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pierś kurzęca z nadzieniem z pigwy
Zbite filety z piersi kurczaka pozostawić na 1-2 godziny w posolonym mleku. Pigwy obrać i pokroić w plasterki, posypać zmielonymi goździkami. Połowę mięsa położyć na folii aluminiowej, na to plasterki pigwy, posmarować je masłem i przykryć resztą mięsa. Zapakować w formie koperty w folię, zacisnąć brzegi i włożyć do rozgrzanego piekarnika na duży ogień na 25 minut, w międzyczasie raz obrócić na drugą stronę.