Sposób przygotowania:
Pierś na parze w sosie jabłkowo-imbirowym
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka nasmarować miodem, polać olejem i sokiem z cytryny. Lekko posolić szczyptą soli i pieprzu. Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 30 minut obkładając imbirem, natka pietruszki ( kilkoma listkami )i wyciśniętą cytryną.
Obetrzeć mięso z marynaty i ułożyć na górnym poziomie garnka do gotowania na parze. Obok położyć przekrojone na ćwiartki jabłko i kawałek wyciśniętej cytryny.
W dolny garnek wlać wodę. Dodać do niej marynatę w której było mięso ( z cytryny tylko nieduży kawałek skórki ). Dorzucić zioła.
Ustawić garnki na gazie . Dokładnie przykryć i doprowadzić wodę w dolnym garnku do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut .
Dołożyć ziemniaki ( jeśli trzeba przekrojone na pół ) i gotować na małym gazie ok. 20 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie ( ja sprawdzam patyczkiem do szaszłyków).
Mięso i ziemniaki wyjąć i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.
Płyn z dolnego garnka przecedzić i przetrzeć do niego ugotowane jabłko.
Doprawić sos do smaku( gdyby sos był za rzadki pogotować go odkryty by odparował ( zupełnie jak mus jabłkowy).
Podawać z surówką.
* Ścięłam obieraczką 3 cienkie plastry z pół marchewki i dodałam do wywaru by uzyskać lepszy smak.
** Sos ma smak jabłkowy z nutą imbiru, pieprzu i miodu. Jest jak potrawka ugotowana na bulionie bo z gotującej się na parze piersi wypływają do dolnego garnka mięsne soki.
Obetrzeć mięso z marynaty i ułożyć na górnym poziomie garnka do gotowania na parze. Obok położyć przekrojone na ćwiartki jabłko i kawałek wyciśniętej cytryny.
W dolny garnek wlać wodę. Dodać do niej marynatę w której było mięso ( z cytryny tylko nieduży kawałek skórki ). Dorzucić zioła.
Ustawić garnki na gazie . Dokładnie przykryć i doprowadzić wodę w dolnym garnku do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut .
Dołożyć ziemniaki ( jeśli trzeba przekrojone na pół ) i gotować na małym gazie ok. 20 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie ( ja sprawdzam patyczkiem do szaszłyków).
Mięso i ziemniaki wyjąć i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.
Płyn z dolnego garnka przecedzić i przetrzeć do niego ugotowane jabłko.
Doprawić sos do smaku( gdyby sos był za rzadki pogotować go odkryty by odparował ( zupełnie jak mus jabłkowy).
Podawać z surówką.
* Ścięłam obieraczką 3 cienkie plastry z pół marchewki i dodałam do wywaru by uzyskać lepszy smak.
** Sos ma smak jabłkowy z nutą imbiru, pieprzu i miodu. Jest jak potrawka ugotowana na bulionie bo z gotującej się na parze piersi wypływają do dolnego garnka mięsne soki.