Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierś na parze w sosie jabłkowo-imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubię mięso ( ryby) gotowane na parze pod warunkiem , że nie są robione wg obsesyjnej zasady trzymania się ,,jałowości" tych potraw ( zero tłuszczy, zero soli ).

Pierś na parze w sosie jabłkowo-imbirowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś na parze w sosie jabłkowo-imbirowym

 

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju ryżowego ( lub słonecznikowego lub z pestek winogron)
  • 1/4 cytryny
  • szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • kilka plasterków obranego świeżego imbiru
  • zioła ( używam w tym celu zamrożonych grubych gałązek od selera, pietruszki, lubczyku, kopru )
  • 1 duże jabłko
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • kawałek pora ( odcinam zewnętrzny liść z 1/3 całości i umyty dzielę na kawałki)
  • kilka cienkich plasterków marchewki
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Pierś na parze w sosie jabłkowo-imbirowym
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka nasmarować miodem, polać olejem i sokiem z cytryny. Lekko posolić szczyptą soli i pieprzu. Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 30 minut obkładając imbirem, natka pietruszki ( kilkoma listkami )i wyciśniętą cytryną.

Obetrzeć mięso z marynaty i ułożyć na górnym poziomie garnka do gotowania na parze. Obok położyć przekrojone na ćwiartki jabłko i kawałek wyciśniętej cytryny.

W dolny garnek wlać wodę. Dodać do niej marynatę w której było mięso ( z cytryny tylko nieduży kawałek skórki ). Dorzucić zioła.

Ustawić garnki na gazie . Dokładnie przykryć i doprowadzić wodę w dolnym garnku do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut .

Dołożyć ziemniaki ( jeśli trzeba przekrojone na pół ) i gotować na małym gazie ok. 20 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie ( ja sprawdzam patyczkiem do szaszłyków).

Mięso i ziemniaki wyjąć i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.

Płyn z dolnego garnka przecedzić i przetrzeć do niego ugotowane jabłko.

Doprawić sos do smaku( gdyby sos był za rzadki pogotować go odkryty by odparował ( zupełnie jak mus jabłkowy).

Podawać z surówką.



* Ścięłam obieraczką 3 cienkie plastry z pół marchewki i dodałam do wywaru by uzyskać lepszy smak.



** Sos ma smak jabłkowy z nutą imbiru, pieprzu i miodu. Jest jak potrawka ugotowana na bulionie bo z gotującej się na parze piersi wypływają do dolnego garnka mięsne soki.
Pierś na parze w sosie jabłkowo-imbirowym
Mięso z piersi zamarynować na 30 minut nacierając olejem -miodem -sokiem z cytryny i przyprawami
Pierś na parze w sosie jabłkowo-imbirowym
W dolnym garnku do gotowania na parze ułożyć przyprawy i wlać wodę
Pierś na parze w sosie jabłkowo-imbirowym
W garnku do gotowania na parze gotować pierś z kurczaka z jabłkiem i ziemniakami
Pierś na parze w sosie jabłkowo-imbirowym
Przecedzić wywar z dolnego garnka i przetrzeć do niego ugotowane jabłko