monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Pierś nadziewana chrzanem i burakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Powiem tylko: super smakuję i serdecznie polecam!

Pierś nadziewana chrzanem i burakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś nadziewana chrzanem i burakiem

 

  • Składniki na porcję dla 1 osoby:
  • 1 pierś z kurczaka (około 150 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu ( ja użyłam ze słoika)
  • 2 plasterki gotowanego buraka
  • 1 plaster sera żółtego
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Pierś nadziewana chrzanem i burakiem
Mięso umyć, osuszyć. Odkroić polędwiczkę,tłuszczyk i wszystkie zbędne błonki. Zrobić kieszonkę ( naciąć mniej więcej na 3/4 długości mięsa nie nacinając do końca!). W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i dokładnie natrzeć nimi mięso. Można delikatnie docisnąć aby przyprawy dobrze przylgnęły do mięsa. W nacięcie nałożyć chrzan i rozsmarować go na całej powierzchni nacięcia. Na chrzan położyć plastry buraka kładąc jeden za drugim, na buraki położyć ser. Zamknąć kieszonkę i spiąć mięso wykałaczkami. Odstawić do lodówki na około 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej. W roztrzepanym jajku maczać mięso potem przełożyć go na bułkę. Lekko docisnąć. Smażyć mięso około 7-9 minut co chwilę obracając aby panierka się nie przypaliła a mięso upiekło się dobrze w środku. Podawać z ziemniaczkami i surówka z pekinki i buraka. Smacznego!
Pierś nadziewana chrzanem i burakiem
w mięsie zrobić kieszonkę a następnie natrzeć przyprawami
Pierś nadziewana chrzanem i burakiem
Kieszonkę pokryć startym chrzanem
Pierś nadziewana chrzanem i burakiem
położyć buraki a na nie plaster sera
Pierś nadziewana chrzanem i burakiem
Gotowe mięso spiąć wykałaczkami i odłożyć do lodówki na 2 godz