Sposób przygotowania:
Pierś nadziewana cukinią i suszonymi pom
Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Pomidory osuszyć z namiaru oliwy i pokroić w drobna kosteczkę. Cebulę także drobno posiekać. Na patelnię wylać oliwę spod pomidorów rozgrzać ją i wrzucić cebule, delikatnie zrumienić i dodać cukinię z pomidorami. Smażyć razem przez 3-4 minut. doprawić przyprawą do kurczaka. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostygnięcia.Mięso umyć, osuszyć i sprawić-odciąć polędwiczkę i nadmiar tłuszczu, błonek. Płat naciąć wzdłuż ale nie do końca, rozłożyć płat na desce i lekko go rozbić. Natrzeć mięso solą. Przestudzone nadzienie nałożyć na mięso. Płat złożyć na pół i spiąć wykałaczkami,aby nadzienie nie uciekło. Odstawić do lodówki na około 1-1,5 godziny.Olej rozgrzać. Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugim roztrzepać jajko, a na trzeci wysypać bułkę tartą. Panierować mięso w kolejności: mąką, jajko, bułka. Dobrze uklepać,aby panierka "ładnie" trzymała się mięsa. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron przez około 10-12 minut, aby ciepło przeniknęło do środka mięsa,żeby dobrze się usmażyło. Kontrolować smażenie,aby panier się nie przypalił. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
zewa
monikaT83
zewa
na pewno :)
msewka