iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pierś w sosie winogronowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię połączenia owoców z mięsem. Dlatego postanowiłam ugotować to smaczne i aromatyczne danie.

Pierś w sosie winogronowym

Składniki:

Pierś w sosie winogronowym

 

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 0,5 kg winogron,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • łyżeczka przyprawy curry,
  • pół łyżeczki octu,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1/3 szklanki śmietany 12%,
  • łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Pierś w sosie winogronowym
Pierś kroimy na średnie kawałki i smażmy na maśle 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy kolejne 15 min. Podlewamy bulionem oraz dodajemy przyprawy i ocet. Wlewamy śmietanę i dodajemy pokrojone na połówki winogrona. Dusimy wszystko pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Podajemy z np. ryżem.