Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pierś z indyka w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna zakąska do wódeczki

Pierś z indyka w jarzynach

Składniki:

Pierś z indyka w jarzynach

 

  • 60 deg piersi z indyka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szt cebula
  • nać selera
  • 1 szt marchew
  • 2 łyżki olowy
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka w jarzynach
Marchew, cebulę, seler pokroić w kostkę. Pierś z indyka pokroić w paski i obtoczyć w mące. Na rozgrzaną oliwę włożyć jarzyny podsmażyć i wyjąć.Kawałki mięsa kłaść na tą samą oliwę i dusić. Jarzyny ponownie włożyć na mięso i wymieszać. Dodać wino. Gotować przez chwilę Do powstałego sosu dodać mleko, sól, pieprz, dusić pod przykryciem aż powstanie gęsty sos. Podawać z ryżem i surówką.

Tagi:

indyk