Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierś z indyka z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W taki sam sposób można przygotować filet z kurczaka

Pierś z indyka z suszonymi śliwkami

Składniki:

Pierś z indyka z suszonymi śliwkami

 

  • 0,5 kg piersi z indyka,
  • 2 cebule,
  • 0,5 szklanki sherry,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 0,5 szklanki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka z suszonymi śliwkami
Śliwki umyć i zamoczyć w ciepłej wodzie na około pół godziny. Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojone w pół-krążki cebule. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, delikatnie przez folię zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę zeszklonej cebuli, na cebulę ułożyć zrumienione mięso i przykryć pozostałą cebulą. Następnie dodać śliwki razem z wodą, włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 15 minut w temp. 180 stopni. Kilka minut przed końcem zapiekania wlać sherry. Przyprawić do smaku, podawać z ziemniakami lub kluskami i surówką.

Tagi:

śliwki indyk