Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki faszerowana pieczarkami
Piersi z kaczki myjemy i obierany z błonek i kostek, ale pozostawiamy na nich skórę. Czosnek kroimy w plasterki. Piersi nacieramy majerankiem oraz tymiankiem a także nakładamy na nie pokrojony czosnek, solimy i pieprzymy. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy farsz z pieczarek. Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę. Pieczarki dusimy na patelni kilka minut. Cebule również kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek na patelnie. Podlewamy troszkę wodą. Dusimy wszystko aż woda odparuje. Kiedy pieczarki przestygną dodajemy do nich garść posiekanej natki pietruszki oraz ocieramy ser na tarce na dużych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy.
Piersi kacze nacinamy z boku (robimy takie jakby kieszonki uważając aby nie przeciąć mięsa na wylot), następnie wkładamy do środka farsz pieczarkowy i spinamy je wykałaczkami tak aby farsz nie wyleciał na zewnątrz. Następnie obsmażamy je lekko z każdej strony na patelni. Piersi wkładamy do foliowego rękawa oraz na brytfannę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 2 godziny w 160 stopniach. Smacznego!
W międzyczasie przygotowujemy farsz z pieczarek. Pieczarki myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę. Pieczarki dusimy na patelni kilka minut. Cebule również kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek na patelnie. Podlewamy troszkę wodą. Dusimy wszystko aż woda odparuje. Kiedy pieczarki przestygną dodajemy do nich garść posiekanej natki pietruszki oraz ocieramy ser na tarce na dużych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy.
Piersi kacze nacinamy z boku (robimy takie jakby kieszonki uważając aby nie przeciąć mięsa na wylot), następnie wkładamy do środka farsz pieczarkowy i spinamy je wykałaczkami tak aby farsz nie wyleciał na zewnątrz. Następnie obsmażamy je lekko z każdej strony na patelni. Piersi wkładamy do foliowego rękawa oraz na brytfannę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 2 godziny w 160 stopniach. Smacznego!
jaNina
Konczi
evita0007
-Natka-
Były niesamowicie pyszne. U mnie w domu robi się takie piersi dość często więc zapraszam na obiad. :)