Sposób przygotowania:
Kaczka z aromatycznymi ziemniakami
W dużej misce zmieszać skłądniki marynaty, tj, czosnek, imbir dżem, miód, sok pomarańczowy, ocet winny i sos sojowy. Po dokładnym wymieszaniu składników wrzucić goździki i odstawić na 30 minut.
Z piersi, po dokładnym umyciu, obcinamy niepotrzebne kawałki tłuszczu i nacinamy skórkę w paru miejscach. Wkładamy do marynaty, nacieramy dokładnie mięso, przykrywamy miskę i odstawiamy co najmniej na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Obieramy ziemniaki i kroimy z grube plastry. Przekładamy do czerokiego, płaskiego naczynia żaroodpornego posypujemy solą ziołową i wkładamy gałązkę rozmarynu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pierś z kaczki wyjmujemy z marynaty i układamy na kratce skórką do góry, na blaszce niżej, dokładnie pod mięsem wkładamy naczynie z ziemniakami- tłuszcz z mięsa ma zkapywać na ziemniaki.
Piec ok 30-40 minut, aż kaczka będzie ładnie zarumieniona. W czasie pieczenia 4-5 razy polać mięso pozostałą marynatą.
Po upieczeniu wyjąć piersi i odczekać 10 minut przed pokrojeniem wplastry.
Z piersi, po dokładnym umyciu, obcinamy niepotrzebne kawałki tłuszczu i nacinamy skórkę w paru miejscach. Wkładamy do marynaty, nacieramy dokładnie mięso, przykrywamy miskę i odstawiamy co najmniej na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Obieramy ziemniaki i kroimy z grube plastry. Przekładamy do czerokiego, płaskiego naczynia żaroodpornego posypujemy solą ziołową i wkładamy gałązkę rozmarynu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pierś z kaczki wyjmujemy z marynaty i układamy na kratce skórką do góry, na blaszce niżej, dokładnie pod mięsem wkładamy naczynie z ziemniakami- tłuszcz z mięsa ma zkapywać na ziemniaki.
Piec ok 30-40 minut, aż kaczka będzie ładnie zarumieniona. W czasie pieczenia 4-5 razy polać mięso pozostałą marynatą.
Po upieczeniu wyjąć piersi i odczekać 10 minut przed pokrojeniem wplastry.