Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kaczka z aromatycznymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, kruche mięso z kaczki i aromatyczne ziemniaki, na które spływał tłuszcz podczas pieczenia...

Kaczka z aromatycznymi ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaczka z aromatycznymi ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z aromatycznymi ziemniakami
W dużej misce zmieszać skłądniki marynaty, tj, czosnek, imbir dżem, miód, sok pomarańczowy, ocet winny i sos sojowy. Po dokładnym wymieszaniu składników wrzucić goździki i odstawić na 30 minut.
Z piersi, po dokładnym umyciu, obcinamy niepotrzebne kawałki tłuszczu i nacinamy skórkę w paru miejscach. Wkładamy do marynaty, nacieramy dokładnie mięso, przykrywamy miskę i odstawiamy co najmniej na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Obieramy ziemniaki i kroimy z grube plastry. Przekładamy do czerokiego, płaskiego naczynia żaroodpornego posypujemy solą ziołową i wkładamy gałązkę rozmarynu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pierś z kaczki wyjmujemy z marynaty i układamy na kratce skórką do góry, na blaszce niżej, dokładnie pod mięsem wkładamy naczynie z ziemniakami- tłuszcz z mięsa ma zkapywać na ziemniaki.
Piec ok 30-40 minut, aż kaczka będzie ładnie zarumieniona. W czasie pieczenia 4-5 razy polać mięso pozostałą marynatą.
Po upieczeniu wyjąć piersi i odczekać 10 minut przed pokrojeniem wplastry.
Kaczka z aromatycznymi ziemniakami
Ustawienie naczynia z ziemniakami pod mięsem zaoszczędzi nam sprzątania piekarnika i ziemniaki nabiorą genialnego smaku od tłuczu kaczki i skapującego nadmiaru marynaty
Kaczka z aromatycznymi ziemniakami
Trzeba koniecznie pamiętac o odczekaniu 10 minut przed pokrojeniem mięsa, w przeciwnym razie nie będzie tak kruche