SUPERPRZEPIS

Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym Więcej zdjęć (2)

Co zrobić z wiśniami mrożonymi. Otóż polecam wykorzystać je nie do ciasta a do sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-)

Składniki:

Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym

ETAP 1:

Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym
pierś z kaczki doprawiona i odstawiona do lodówki

Pierś z kaczki nacinam ostrym nożem w kratkę tylko skórę. Posypuję sola, pieprzem, nacieram majerankiem i odstawiam do lodówki na godzinę albo dłużej.

ETAP 2:

Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym
pierś z kaczki przesmażona na patelni z dwóch stron

Po tym czasie pierś przekładam na zimną patelnię i smażę ją najpierw od strony skóry 12 minut i przekładam na druga stronę i smażę jeszcze dwie minuty.

Mięso zawijam osobno każdy kawałek w folię aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika temp 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję i zostawiam w folii zawinięte na 20 minut

ETAP 3:

Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym
skórka pomarańczowa przesmażona na patelni

Na tej samej patelni przesmażam startą skórkę z pomarańczy którą dokładnie wyszorowałam.

ETAP 4:

Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym
do sosu dodane cząstki pomarańczy wyfiletowane

Dodaję cząstki pomarańczy które wcześniej odfiletowałam i dalej przesmażam, dodaję miód. Wyjmuję cząstki pomarańczy, wlewam wino i chwilę redukuję. Dodaję wiśnie, ocet winny, i dalej przesmażam.

Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w soku z połowy pomarańcza. Wlewam do gotującego się sosu i gotuje chwilę aż zgęstnieje. Kaczkę podaję z sosem i cząstkami pomarańcza.


Tagi:

danie kaczka