Sposób przygotowania:
Pierś z kaczki z młodą kapustą i ziemniaczkami
Pierś kaczki oczyszczamy, pozostawiamy ze skórą. Zasypujemy tymiankiem, a skórę tymiankiem i solą.
Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, wrzucamy weń skrojoną cebulę i ząbki czosnku, a następnie kładziemy na nie kaczkę, skórą do dołu.
Zasypujemy całość skrojoną młodą kapustą i podlewamy odrobinę wodą. Przykrywamy całość by się chwilkę poddusiła. Po chwili zasypujemy tymiankiem i doprawiamy solą, oraz podlewamy winem (tak by zakryć dno). Ponownie przykrywamy na kilka minut.
Mieszamy co jakiś czas aż wino się zredukuje , smakujemy kapustę. W razie potrzeby doprawiamy.
Całość wykładamy na talerz, najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i masełkiem.
Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, wrzucamy weń skrojoną cebulę i ząbki czosnku, a następnie kładziemy na nie kaczkę, skórą do dołu.
Zasypujemy całość skrojoną młodą kapustą i podlewamy odrobinę wodą. Przykrywamy całość by się chwilkę poddusiła. Po chwili zasypujemy tymiankiem i doprawiamy solą, oraz podlewamy winem (tak by zakryć dno). Ponownie przykrywamy na kilka minut.
Mieszamy co jakiś czas aż wino się zredukuje , smakujemy kapustę. W razie potrzeby doprawiamy.
Całość wykładamy na talerz, najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i masełkiem.