luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Pierś z kurczaka na parze z kaszą gryczaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nie tylko dla tych co na diecie :D Pyszne, pożywne, sycące i najważniejsze,,, lekko strawne danie, które urozmaici codzienne menu

Pierś z kurczaka na parze z kaszą gryczaną

Składniki:

Pierś z kurczaka na parze z kaszą gryczaną

 

Do gotowania:

Sos koperkowy:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka na parze z kaszą gryczaną

ETAP 1:

Kaszę gryczaną gotuję na sypko i odstawiam.

Wypłukaną i osuszoną pierś z kurczaka dzielę na części, nacieram solą, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
W garnku nastawiam wodę z przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7 min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem.

Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem.

Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam wywarem i gotuję, aż całkowicie zmięknie, następnie dodaję słodką śmietankę i gotuję ok 15 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut.

Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko polewam sosem.