Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka na zielono
Do garnka wlać 3 litry wody. Wrzucić brukselkę, pokrojone na mniejsze kawałki brokuły, obraną marchewkę i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, można dodać kostkę rosołową. Wywar gotowac na małym ogniu tak długo, aż warzywa zrobią się miękkie. Ugotowane warzywa zmiksować z jedną garścią posiekanej pietruszki (najlepiej w blenderze) tak aby powstała jednolita masa. Gotowy krem z warzyw przelać do garnka. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem, jeśli wydaje się zbyt gęsty rozcieńczyć odrobiną wywaru. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Do dużej miski wlać dwie szklanki oliwy, trzy łyżki octu jabłkowego, kilka kropli soku z cytryny, przecisnąć jeden ząbek czosnku, dodać 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka, garść posiekanej pietruszki. Wszystko dobrze wymieszać, i do gotowej amrynaty włożyć pokrojoną pierś z kurczaka. Pozostawić na ok. godzinę. Kalafior oczyścić i rozdzielić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Nalezy gotować go krótko, aby nie zrobił się zbyt miękki. Odcedzić. Dodać 2-3 łyżki masła, pieprz, sół, i obficie posypać bułką tartą. Porządnie wymieszać. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, pokrojoną pierś z kurczaka odcedzić z marynaty i usmażyć. Pod sam koniec smażenia dodać kalafior, tak aby przypiekł się tylko troche. W wywarze, który pozostał ugotować cztery torebki ryżu. Podgrzać krem z warzyw. Na srodek talerza nałożyć kurczaka z kalafiorem, na około posypać ryżem, całość polać kremem z warzyw.