Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w chrzanowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamarynowana, ugotowana na parze pierś z kurczaka.

Pierś z kurczaka w chrzanowej marynacie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka w chrzanowej marynacie

 

  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do indyka
  • 2 szczypty pieprzu ziołowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w chrzanowej marynacie
Olej przelać do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oleju. Dodać też do niego chrzan, suszoną natkę, rozmaryn i wszystkie przyprawy (bez soli). Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso przekroić wzdłuż tak, aby otrzymać 4 duże płaty. Do mięsa wlać marynatę i dobrze je nią natrzeć. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso ułożyć w garnku do gotowania na parze, oprószyć lekko solą. Garnek przykryć. Mięso gotować na parze ok. 20 minut.
Pierś z kurczaka w chrzanowej marynacie
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Pierś z kurczaka w chrzanowej marynacie
Rozkrojone piersi z kurczaka dokładnie pokryte marynatą.
Pierś z kurczaka w chrzanowej marynacie
Zamarynowane mięso ułożone w garnku do gotowania na parze.