Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka w indyjskim stylu
Myjemy mięso, kroimy każdą pierś na 3-4 paski . Mieszamy jogurt z sokiem z cytryny oraz przyprawami (garam masala, zmielona kolendra) . Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, posiekany drobno czosnek oraz imbir. Mieszamy i dodajemy do marynaty mięso - odstawiamy na 8 godzin. Siekamy białą cebulę, szklimy ją na maśle. Dodajemy cynamon, kurczaka i przesmażamy go po 5 minut z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorową, słodką paprykę w proszku, sól i chilli do smaku. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut mieszając od czasu do czasu i podlewając odrobiną wody by nie przypalić. Na końcu zaprawiamy śmietanką i podajemy od razu.Kurczaka podajemy z dodatkiem ryżu cytrynowego z szafranem, na który przepis znajdziesz tutaj: https://gotujmy.pl/cytrynowy-ryz-z-szafranem,przepisy-kuchnia-indyjska-przepis,183808.html
BigRo
Oczywiscie potrawa jest zdecydowanie zjadliwa :)
marietta