jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pierś z kurczaka w indyjskim stylu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne , soczyste .... dobry sposób na doskonałe danie z drobiu.

Pierś z kurczaka w indyjskim stylu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w indyjskim stylu

 

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 cm kawałek imbiru
  • sól, chilli do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • 1 laska cynamony
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 łyżki śmietanki kremowej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w indyjskim stylu
Myjemy mięso, kroimy każdą pierś na 3-4 paski . Mieszamy jogurt z sokiem z cytryny oraz przyprawami (garam masala, zmielona kolendra) . Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, posiekany drobno czosnek oraz imbir. Mieszamy i dodajemy do marynaty mięso - odstawiamy na 8 godzin. Siekamy białą cebulę, szklimy ją na maśle. Dodajemy cynamon, kurczaka i przesmażamy go po 5 minut z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorową, słodką paprykę w proszku, sól i chilli do smaku. Dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut mieszając od czasu do czasu i podlewając odrobiną wody by nie przypalić. Na końcu zaprawiamy śmietanką i podajemy od razu.Kurczaka podajemy z dodatkiem ryżu cytrynowego z szafranem, na który przepis znajdziesz tutaj: https://gotujmy.pl/cytrynowy-ryz-z-szafranem,przepisy-kuchnia-indyjska-przepis,183808.html
Pierś z kurczaka w indyjskim stylu
Dodajemy do marynaty posiekaną czerwoną cebulę, posiekany drobno czosnek.
Pierś z kurczaka w indyjskim stylu
Mieszamy i dodajemy do marynaty mięso - odstawiamy na 8 godzin.
Pierś z kurczaka w indyjskim stylu
Siekamy białą cebulę, szklimy ją na maśle. Dodajemy cynamon,
Pierś z kurczaka w indyjskim stylu
Kurczaka podajemy z dodatkiem ryżu cytrynowego z szafranem