Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne , aromatyczne , proste w przygotowaniu .

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym :

Składniki:

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym :

 

  • 2 piersi z kurczaka ( wielkość piersi zależy od potrzeb )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • Vegeta ( Jarzynka lub bulion z drobiu Knorra )
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym :
Oczyścić warzywa .Włożyć do garnka razem z mięsem , zielem angielskim i liściem laurowym i zalać wodą .Dodać odrobinę przyprawy do zup .Gotować pod przykryciem , na małym gazie do miękkości mięsa .Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić. W małym rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę .Wymieszać .Powoli dolewać śmietankę i wywar .Dodać koper .Włożyć mięso .Chwilę dusić .
Na pozostałym wywarze można zrobić zupę .
Można też zrobić na tym wywarze kuskus lub ryż do kurczaka .