przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pierś z kurczaka z granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Efektowny drób z owocową nutą

Pierś z kurczaka z granatem

Składniki:

Pierś z kurczaka z granatem

 

  • 500 g piersi kurczaka
  • oliwa
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 szklanki tartej bułki
  • 1/3 szklanki posiekanych drobniutko orzechów
  • 1 granat
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z granatem
Piersi z kurczaka pozbawiamy "niedoskonałości" . Smarujemy oliwą i doprawiamy bazylią oraz pieprzem i solą. Przyrządzamy panierkę. Bułkę tartą mieszamy z orzechami. Kurczaka obtaczamy w tej panierce. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą , wykładamy na nie piersi z kurczaka i zapiekamy około 25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.W czasie, gdy kurczak się piecze, przygotowujemy sos. Wydrążamy pestki z połowy granatu i miksujemy je z octem balsamicznym oraz cukrem. Wyjmujemy gotową pierś z piekarnika, kroimy na plastry, które polewamy sosem. Posypujemy każdą porcję mięsa kilkoma ziarenkami granatu.