Sposób przygotowania:
pierś ze szpinakiem w cieście naleśnikow
Na początku do niewielkiego rondla wrzucamy kilka kostek brykietu szpinaku i pod przykrywką, na niewielkim ogniu rozmrażamy, dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek(2-3 ząbki) i pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę(pół) doprawiamy solą i pieprzem, pichcimy przez chwilę bez pokrywki, żeby woda wyparowała, następnie dodajemy dwie łyżki serka śmietankowego, jeżeli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak możemy zamiast tego roztopić i dodać serek pleśniowy. Piersi myjemy i osuszamy, następnie robimy w nich kieszonki, przecinając od stronym która jest najgrubsza. W miseczce przyrządzamy panierkę. Do jajka dodajemy mąkę, mleko, odrobinę ciepłej wody, powinno mieć konsystenje troche bardziej gęstą niż ciasto na naleśniki, doprawiamy je solą, pieprzem, dużą ilością ostrej papryki i ziół prowansalskich. Następnie piersi, które wcześniej wypełniliśmy szpinakiem moczymy w cieście z każdej strony i kładziemy na patelni, na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor. Smacznego! :)