Sposób przygotowania:
Piersi indyka gyrosowo-oliwkowo-rozmaryn
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość grubą kostkę i umieściłam w zamykanym próżniowo pojemniczku. Wymieszałam z łyżką oleju i przyprawą do grosa – sypałam „na oko” prosto z opakowania, więc nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, w każdym razie nie za dużo. Pojemniczek zamknęłam i wstawiłam na kilkanaście godzin do lodówki. W rondlu rozgrzałam dwie łyżki oleju, obsmażyłam mięso, podlałam je winem i dodałam opłukane i oderwane od gałązki igiełki rozmarynu. Dusiłam pod przykryciem na wolniutkim ogniu do całkowitej miękkości mięsa. Mąkę dokładnie roztrzepałam w szklance zimnej wody – najlepiej jest najpierw rozetrzeć ją z niewielką ilością wody i dopiero uzupełnić szklankę wodą do pełna – nie będzie grudek. Do mięsa dodałam osączone z zalewy oliwki i wlałam rozrobioną mąkę. Delikatnie mieszając doprowadziłam do wrzenia – tylko, żeby sos zgęstniał i mąka przestała być surowa, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Podałam z pieczonymi z rozmarynem młodymi ziemniakami i surówką z pekinki https://gotujmy.pl/pekinka-z-ogorkiem-w-greckim-sosie,przepisy-kapusta-przepis,193467.html
Cukiereczek13
cris
PS: ale kocica cię z Ciebie zrobiła!!!!!Trudno rozpoznać!
edytaha
Krysiu, wiesz... kilka kosmetyków i... kobieta zmenną jest :D
Netka
Też maiłam pytać, z pewna taką nieśmiałością ale jednak zapytam....Edytko, skad taka ektremalna zmiana? :D
Netka
Oczywiście jedzonko bardzo apetyczne:)
edytaha
Hmmm, taki tam.. przejaw stanu ducha. Ale już tyle osób powiedziało mi, że do mnie nie pasuje, że zaraz zmienię awatarek :)
Netka
Zmień, zmień, bo boje się patrzeć na Ciebie:D
edytaha
Zrobione, pewnie za chwilkę się zmieni :)
Netka
:)
mysza75
edytaha
Dzięki Madziu, jeśli lubisz takie połączenia, to na pewno by Ci smakowało :)
gosia56
edytaha
:)