paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Pierśi kurczaka w błyszczącej glazurze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w kleistej glazurze. Do tego pieczone ziemniaczki z tymiankiem.

Pierśi kurczaka w błyszczącej glazurze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierśi kurczaka w błyszczącej glazurze

 

Sposób przygotowania:

Pierśi kurczaka w błyszczącej glazurze
Ziemniaki obieramy i przecinamy wzdłuż na pół, tak aby uzyskać jak największą płaską powierzchnię. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, skrapiamy olejem tak by pokryć cieniutko całą powierzchnię. Potem całą powierzchnię blachy posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Ziemniaki układamy płaska powierzchnią do dołu. Wierzch także posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy jeszcze odrobinę olejem. Ziemniaki pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Pierś z kurczaka nacinamy w kratkę i wkładamy do miski z woda i solą na co najmniej 1h. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą sos worcester,miód, whisky, drobno posiekany czosnek i starty imbir. Zagęszczamy odrobiną mąki. Osuszonego kurczaka marynujemy 30 minut. Zapiekamy razem z ziemniakami, cały czas polewając marynatą do uzyskania złocistego koloru.
Pierśi kurczaka w błyszczącej glazurze
Takie nacięcia sprawią, że przyprawy przejdą całe mięso
Pierśi kurczaka w błyszczącej glazurze
Sos będzie gęstniał podczas pieczenia, trzeba nim polewać pierś co jakiś czas
Pierśi kurczaka w błyszczącej glazurze
I pieczemy aż glazura ładnie zbrązowieje