Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka zapiekane z lazurem
Piersi umyć, i pokroić w kawałki, ja kroję pierś na dwie połówki, później każdą kroję na 3 grubsze paski i każdy pasek na kawałki wielkości 3x3 cm. Chodzi o to, aby kawałki nie były zbyt drobne. Do miski wlewamy łyżkę oliwy i łyżkę przyprawy oraz pieprz, obtaczamy w tym kurczaka i pozostawiamy na parę minut, aby się "przegryzło". W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy jedną warstwę kurczaka i kruszymy na to 3/4 jednego opakowania sera Lazur, przykrywamy to resztą kurczaka. Pozostały ser kroimy w paski o grubości około 0,5 cm i przykrywamy kurczaka nimi, tak aby w miarę pokryły całą powierzchnię. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika o T 200*C na 35 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy przykrywkę. Polecam piec na termoobiegu, a na ostatnie 10 minut jeśli ktoś ma taką opcję zmienić na opiekanie jak w grillu. Podaję to z włoskim ryżem - bo jest bardzo aromatyczny, oraz z sałatką ze świeżych warzyw - dobrze smakuje również z ogórkami kiszonymi.
siwa12345
msewka
kul3czka
Natala1210
jovi
anullka7