Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka po normandzku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.

Piersi z kurczaka po normandzku

Składniki:

Piersi z kurczaka po normandzku

 

  • 4 duże piersi z kurczaka,
  • 25 dag pieczarek,
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 40 dag kwaśnych jabłek,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 100 ml rosołu,
  • 1 posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, cukier, majeranek i sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka po normandzku
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć pieprzem i solą. Odstawić w chłodne miejsce na 20 min. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem. Dodać obrane i pokrojone w paseczki pieczarki. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Piersi wyjąć i pokroić w ukośne grube plastry. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Do pozostałego po duszeniu sosu, dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Dusić jeszcze ok. 3 min. (Do momentu, aż jabłka zmiękną). Zawartością rondla polać ułożone na półmisku mięso. Posypać natką pietruszki.