Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Piersi z kurczaka w szynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mięso opłukać i osuszyć, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy na złoto. Po wystudzeniu oprószyć papryką, solą i pieprzem. Każdą pierś zawinąć

Piersi z kurczaka w szynce

Składniki:

Piersi z kurczaka w szynce

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 plastrów szynki wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 marchwie
  • duża cukinia
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150ml bulionu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 selery naciowe
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w szynce
Mięso opłukać i osuszyć, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy na złoto. Po wystudzeniu oprószyć papryką, solą i pieprzem. Każdą pierś zawinąć w 2 plastry szynki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew i seler i cukinie pokroić w paski. Kolejno zeszklić na patelni cebulę, dodać czosnek, marchew i cukinię. Dodać bulion i koncentrat, doprawić do smaku. Kurczaka ułóż na warzywach i duś kilkanaście minut pod przykryciem. Dodać skórkę i natkę pietruszki.