Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Piersi z kurczaka ze szparagami i ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny przepis na drób, a ponieważ jesteśmy w środku sezonu szparagowego, to powinien również znaleźć swoje miejsce - ale gwiazdą jest i zawsze będzie, pyszna pierś z kurczaka.

Piersi z kurczaka ze szparagami i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi z kurczaka ze szparagami i ziemniakami

 

  • 4 duże filety z piersi kurczaka
  • 500 g szparagów (zielone / obrać)
  • 250 ml bulionu (drobiowy)

 

  • Marynata:
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny (z ekologicznych upraw)
  • 2 ząbki czosnku (pokroić w plastry)
  • 50 ml sosu sojowego
  • 40 g. miodu
  • 10 gałązek tymianku (liście / posiekać)
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka ze szparagami i ziemniakami
► Marynata: do miski wlać sok z cytryny, sos sojowy i miód. Następnie dodać przyprawę do kurczaka, tymianek i razem z oliwą z oliwek i czosnkiem dobrze wymieszać. Marynatę doprawić solą i pieprzem, wymieszać z filetami z kurczaka i marynować przez około 120 minut.

► Ziemniaki: ziemniaki dobrze umyć szczoteczką do warzyw, większe przepołowić, aby wszystkie ziemniaki były mniej więcej tej samej wielkości. Następnie ziemniaki włożyć do miski, wlać oliwę z oliwek, dodać cebulę, rozmaryn i doprawić, solą, pieprzem i papryką.

► Piersi z marynatą umieścić centralnie wzdłuż naczynia żaroodpornego (nie tak jak u mnie, w poprzek), natomiast ziemniaki ułożyć z lewej i prawej strony mięsa. Całość wstawić na środkową szynę do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Następnie wlać bulion, unieść piersi z kurczaka i położyć na bulionie, aby kurczak się nie przypalił i dusić przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodać szparagi ( obrać i odciąć zdrewniałe koncówki, około 3 cm ). po obydwu stronach mięsa i dusić przez kolejne 20 minut. Gotowe.
Piersi z kurczaka ze szparagami i ziemniakami
Po upływie tego czasu dodać szparagi po obydwu stronach mięsa i dusić kolejne 20 minut.
Piersi z kurczaka ze szparagami i ziemniakami
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, następnie wlać bulion i dusić przez 20 minut.
Piersi z kurczaka ze szparagami i ziemniakami
Piersi z marynatą umieścić centralnie w naczyniu żaroodpornym - ziemniaki ułożyć z lewej i prawej strony mięsa.
Piersi z kurczaka ze szparagami i ziemniakami
Ziemniaki umyć szczoteczką do warzyw i większe przepołowić - szparagi obrać i odciąć zdrewniałe koncówki.