Sposób przygotowania:
Pierwsze orzeszki
Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać jajka i przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wychodzi dosyć gęste i wydaje się klejące, ale wilgotnymi dłońmi bardzo łatwo uformujemy kuleczki wielkości troszkę mniejszej jak orzechy włoskie. Maszynkę do wypieku orzeszków rozgrzać i kolejno umieszczać w niej kuleczki i piec około 5 min. Ciasto w trakcie pieczenia troszkę wylewa się z foremek więc po upieczeniu z jeszcze ciepłych delikatnie obłamać wystające brzegi. Krem:Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem do gotowego kremu dodać zmielone orzechy ja akurat miałam laskowe i obłamane resztki ciasta, wszystko jeszcze dokładnie wymieszać i dolać spirytus. Łupinki orzechów napełnić kremem i przed zlepieniem w każdym orzeszku umieścić cukierka. Zlepione orzechy odstawić do lodówki, aby zastygły.
Ostra na Słodko
zbysiowa
iziona
edytaha
iziona
Były :) pyszne, dziewczyny zabrały na podwórko to wszystkie koleżanki się zachwycały, ale dzieci jak to dzieci lubią słodkie.
msewka
iziona
Ewa ja tez mam takie foremki o jakich piszesz, kupiłam nawet dwa komplety, abym mogła zaszaleć i co leżą w opakowaniu juz kilka lat. Te robiłam w takiej maszynce jak gofrownica i jeśli miałabyś kupować to polecam bo urządzenie pierwsza klasa.