iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierwsze orzeszki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Moje pierwsze orzeszki i może nie wyszły mi idealne, ale były bardzo smaczne.

Pierwsze orzeszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierwsze orzeszki

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 20 dag masła
  • 5 dag mielonych orzechów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo:
  • draże orzechowe

Sposób przygotowania:

Pierwsze orzeszki
Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodać jajka i przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wychodzi dosyć gęste i wydaje się klejące, ale wilgotnymi dłońmi bardzo łatwo uformujemy kuleczki wielkości troszkę mniejszej jak orzechy włoskie. Maszynkę do wypieku orzeszków rozgrzać i kolejno umieszczać w niej kuleczki i piec około 5 min. Ciasto w trakcie pieczenia troszkę wylewa się z foremek więc po upieczeniu z jeszcze ciepłych delikatnie obłamać wystające brzegi. Krem:Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem do gotowego kremu dodać zmielone orzechy ja akurat miałam laskowe i obłamane resztki ciasta, wszystko jeszcze dokładnie wymieszać i dolać spirytus. Łupinki orzechów napełnić kremem i przed zlepieniem w każdym orzeszku umieścić cukierka. Zlepione orzechy odstawić do lodówki, aby zastygły.
Pierwsze orzeszki
Z uformowanych kuleczek smażyc łupinki orzechów
Pierwsze orzeszki
Po usmazeniu delikatnie obłamać naddatek ciasta
Pierwsze orzeszki
Do utartego kremu dodać resztki ciasta i orzechy
Pierwsze orzeszki
Przygotowanym kremem napełnic łupinki orzechów

Tagi:

jajko jajka