Sposób przygotowania:
Pijak
Biszkopt:
Białka ubić ze szczypta soli, dodac cukier i alkohol zmieszany z wodą i ubić na sztywno. Do tego dodac żółtka i tylko zamieszać warzechą. Mąki i kako wymieszać i przesiać i też tylko wymieszać. Włozyć ciasto do formy uprzednio wyłozonej papierem do pieczenia ( np. pergamin). Piec ok 1/2 godziny.
Krem:
Jajka ubijać na parze razem z cukrem aż do uzyskania jednolitej niemalże białej masy, zdjąć z pary i schłodzić czały czas ubijając. Masło powinno być miękkie i dobrze wymieszane. Do tak przygotowanego masła dodajemy powoli schłodzoną wcześniej masę i uijamy. Uważajać aby się nam to wszystko nie zwarzyło. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki.
Masa alkoholowa:
Wszystkie składniki do miski ( masło wcześniej roztpić - powinno być gorące), wymieszać i zostawić na 2 godziny pod przykryciem.
Wykończenie ciasta.
Biszkopt przekroić i posmarować kremem z dwóch stron, do środka włożyć przygotowaną wcześniej masę alkoholowo-kokosową ( jak wielka kanapka). Cale ciasto posmarować kremem ( boki i góra oraz polać polewą czekoladową).
SMACZNEGO!
Białka ubić ze szczypta soli, dodac cukier i alkohol zmieszany z wodą i ubić na sztywno. Do tego dodac żółtka i tylko zamieszać warzechą. Mąki i kako wymieszać i przesiać i też tylko wymieszać. Włozyć ciasto do formy uprzednio wyłozonej papierem do pieczenia ( np. pergamin). Piec ok 1/2 godziny.
Krem:
Jajka ubijać na parze razem z cukrem aż do uzyskania jednolitej niemalże białej masy, zdjąć z pary i schłodzić czały czas ubijając. Masło powinno być miękkie i dobrze wymieszane. Do tak przygotowanego masła dodajemy powoli schłodzoną wcześniej masę i uijamy. Uważajać aby się nam to wszystko nie zwarzyło. Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki.
Masa alkoholowa:
Wszystkie składniki do miski ( masło wcześniej roztpić - powinno być gorące), wymieszać i zostawić na 2 godziny pod przykryciem.
Wykończenie ciasta.
Biszkopt przekroić i posmarować kremem z dwóch stron, do środka włożyć przygotowaną wcześniej masę alkoholowo-kokosową ( jak wielka kanapka). Cale ciasto posmarować kremem ( boki i góra oraz polać polewą czekoladową).
SMACZNEGO!
s-belata