pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Pijak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

super, dobry i świetny, tak określić to można :D

Pijak

Składniki:

Pijak

 

  • CIASTO
  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 9 łyżek mąki krupczatki
  • MASA
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 kieliszki spirytusu
  • 2 galaretki truskawkowe
  • kostka masła
  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Pijak
CIASTO: Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec w temp. 180 st. przez 30 minut. MASA: Zagotować większą część mleka. W mniejszej ilości rozpuścić żółtka, mąkę i cukier. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować ciągle mieszając. Masło zmiksować, dodawać po łyżce zimnego kremu, następnie dodać kakao i spirytus. Ciasto przekroić na pół, dać większą część masy, następnie wylać tężejącą galaretkę, przykryć drugą częścią ciasta posmarować drugą częścią masy i posypać startą czekoladą.