Sposób przygotowania:
Pijak ale w bezalkoholowym wydaniu
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier- ubujamy przez chwilkę. Teraz już bardzo delikatnie mieszamy i dodajemy żółtka, kokos i mak. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem( tylko dół) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy przez 25 minut ( koniecznie trzeba sprawdzić czy ciasto jest już suche)Z mleka, obu mąk i cukru waniliowego gotujemy gęsty budyń i studzimy. Masło ucieramy z cukrem na puszysto i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Pod koniec można dodać kieliszek spirytusu. Masę wykładamy na zimne ciasto. Na górę układamy jeden obok drugiego nasączone w soku lub alkoholu biszkopty.Składniki polewy zagotować i ostudzić. Wylewamy jeszcze płynną na biszkopty- polewa wystarczy na pokrycie całego ciasta. Górę można posypać kokosem Smacznego!!
edytaha
reanja
Proszę bardzo:)
alaaa
marietta
reanja
Warto:)
reanja
Ja nie przepadam za alkoholem, ale niektóre ciasta, aż się proszą o procenty:)
Ela Dz
reanja
Nie ma sprawy :)