Sposób przygotowania:
Pijak karmelowo - śliwkowy
1. Aby uzyskać karmel dzień wcześniej gotujemy puszkę z mlekiem (zamkniętą) zanurzoną w wodzie przez 2,5 godziny, po tym czasie wyjmujemy z wody i zostawiamy na następny dzień do całkowitego wystygnięcia. Zalewamy śliwki 100 ml alkoholu i również zostawiamy na noc. 2. CIASTO: oddzielamy białka jaj od żółtek, białka ubijamy na sztywno dodając kolejno po jednym żółtku ( ubijać do momentu aż nie będzie dużych pęcherzy powietrza), następnie wsypujemy cukier cały czas ubijając. Na końcu przesiewamy przez sito mąkę + proszek + kakao i mieszamy delikatnie. Wykładać na wysmarowaną formę masłem, piec w temp 180`C przez 25-30 minut. 3. MASA: ucieramy kostkę masła na pulchną masę dodając po łyżce wcześniej ugotowanego karmelu z puszki, na końcu dodajemy wcześniej namoczone śliwki razem z niewsiąkniętym alkoholem i mieszamy. 4. POLEWA: wkładamy wszystkie składniki do garnka ustawiamy na bardzo małym ogniu nieustannie mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i połączenia wszystkich składników ( nie dopuścić do zagotowania) można również dodać połamaną tabliczkę gorzkiej bądź mlecznej czekolady dla bardziej aksamitnej konsystencji. Całość lekko przestudzić przed pokryciem ciasta. 5. Ostudzone ciasto lekko nasączamy alkoholem następnie rozsmarowujemy masę karmelowo - śliwkową całość pokrywamy nasączonymi herbatnikami w alkoholu a na koniec polewamy polewą czekoladową. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Sarenka
luna
http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/pijak-karmelowo-sliwkowy-o,34598