Sposób przygotowania:
Pikantna miruna w cieście + bonus
1)--Przygotować warzywa do ,, bonusu" .Obrać - umyć. Cebulę pokroić w pół plasterki a resztę utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka). 2)--Wrzucić na 2 łyżki oleju w małym garnuszku i mieszając smażyć aż zmiękną. Podlać pół szklanki wody i dusić 10 minut. 3)--Dodać koncentrat. Zagotować . Doprawić do smaku( sól, pieprz, cukier). 4)-- Dusić kilka minut by smaki się wymieszały. 5)-- W czasie kiedy warzywa się duszą z rozmrożonego i osuszonego filetu delikatnie usunąć skórę. 6)--Odciąć brzeg filetu ( wyraźnie sie zaznacza tak jak ,,polędwiczka od piersi kurczaka). Wyrównać brzegi filetu odcinając wszystkie sterczące kawałki. Podzielić na 2 symetryczne porcje. Odkrojone kawałki wrzucić do miseczki. 7)--Posypać rybę ( i porcje i kawałki) solą, pieprzem, mieloną papryką ze wszystkich stron i zostawić na 10 minut . 8)--Przygotować płynną panierkę z jajka, 3 łyżek wody , mąki ,szczypty soli. 9)--Panierka musi być bardzo dokładnie wymieszana i gładka. 10)--Osobno w małym garnuszku rozgrzać masło .Dodać skórkę i sos z pół łyżeczki cytryny, połowę usiekanego tymianku, szczyptę soli. 11)-- Rybę maczać w płynnej panierce . 12)--Na patelni rozgrzać olej. Najpierw smażyć większe kawałki ( ok. 2 minuty z każdej strony), a po przewróceniu dołożyć drobne kawałki i też usmażyć na złoto. 13)--W czasie smażenia ryby podgrzać sos warzywny i masło tymiankowe. 14)--Drobne kawałki ryby zdjąć z patelni i włożyć do sosu warzywnego- wymieszać. Przełożyć do pojemnika i zostawić do ostygnięcia ( potem wstawić do lodówki na kilka godzin). 15)--Porcje miruny ułożyć na talerzach i polać masłem tymiankowym. Podawać z ziemniakami z wody i sałatą. Obok ułożyć kawałki cytryny by skropić rybę bezpośrednio przed jedzeniem. Wiem , że to wygląda bardzo pogmatwanie ale tak naprawdę to chodzi o to by przy jednym gotowaniu zrobić 2 dania i jeśli robi się to w takiej kolejności jak podałam.