Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pikantna miruna w cieście + bonus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Za jednym smażeniem obiad i danie kolacyjne ,Pyszna miruna smażona w cieście a do tego kawałki w sosie greckim.

Pikantna miruna w cieście + bonus Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantna miruna w cieście + bonus

 

  • 1 filet Miruny ze skórą
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody do panierki + 1/3 szklanki wody do ryby po grecku
  • 3 łyżki mąki kokosowej ( lub zwykłej)
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • cukier
  • 2 ósemki cytryny
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka usiekanych listków tymianku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Pikantna miruna w cieście + bonus
1)--Przygotować warzywa do ,, bonusu" .Obrać - umyć. Cebulę pokroić w pół plasterki a resztę utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka). 2)--Wrzucić na 2 łyżki oleju w małym garnuszku i mieszając smażyć aż zmiękną. Podlać pół szklanki wody i dusić 10 minut. 3)--Dodać koncentrat. Zagotować . Doprawić do smaku( sól, pieprz, cukier). 4)-- Dusić kilka minut by smaki się wymieszały. 5)-- W czasie kiedy warzywa się duszą z rozmrożonego i osuszonego filetu delikatnie usunąć skórę. 6)--Odciąć brzeg filetu ( wyraźnie sie zaznacza tak jak ,,polędwiczka od piersi kurczaka). Wyrównać brzegi filetu odcinając wszystkie sterczące kawałki. Podzielić na 2 symetryczne porcje. Odkrojone kawałki wrzucić do miseczki. 7)--Posypać rybę ( i porcje i kawałki) solą, pieprzem, mieloną papryką ze wszystkich stron i zostawić na 10 minut . 8)--Przygotować płynną panierkę z jajka, 3 łyżek wody , mąki ,szczypty soli. 9)--Panierka musi być bardzo dokładnie wymieszana i gładka. 10)--Osobno w małym garnuszku rozgrzać masło .Dodać skórkę i sos z pół łyżeczki cytryny, połowę usiekanego tymianku, szczyptę soli. 11)-- Rybę maczać w płynnej panierce . 12)--Na patelni rozgrzać olej. Najpierw smażyć większe kawałki ( ok. 2 minuty z każdej strony), a po przewróceniu dołożyć drobne kawałki i też usmażyć na złoto. 13)--W czasie smażenia ryby podgrzać sos warzywny i masło tymiankowe. 14)--Drobne kawałki ryby zdjąć z patelni i włożyć do sosu warzywnego- wymieszać. Przełożyć do pojemnika i zostawić do ostygnięcia ( potem wstawić do lodówki na kilka godzin). 15)--Porcje miruny ułożyć na talerzach i polać masłem tymiankowym. Podawać z ziemniakami z wody i sałatą. Obok ułożyć kawałki cytryny by skropić rybę bezpośrednio przed jedzeniem. Wiem , że to wygląda bardzo pogmatwanie ale tak naprawdę to chodzi o to by przy jednym gotowaniu zrobić 2 dania i jeśli robi się to w takiej kolejności jak podałam.
Pikantna miruna w cieście + bonus
Sos do ryby po grecku robionej niejako przy okazji
Pikantna miruna w cieście + bonus
Rybę oczyścić -pokroić w porcje odkładajac kawałki do ryby po grecku
Pikantna miruna w cieście + bonus
Przyprawione kawałki ryby moczyć w płynnym cieście
Pikantna miruna w cieście + bonus
Rybę smazyc w głębokim oleju na rumiano ze wszystkich stron