iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pikantna pieczeń rzymska

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja rodzina preferuje głównie potrawy mięsne na obiad na drugie danie, dlatego staram się urozmaicać meni aby zawsze im smakowało. Taką pieczeń podaję z ziemniakami oraz buraczkami.

Pikantna pieczeń rzymska

Składniki:

Pikantna pieczeń rzymska

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1/2 papryczki chili,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka majeranku,
  • szczypta pieprzu,
  • 10 plastrów wędzonego boczku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 cebulki.

Sposób przygotowania:

Pikantna pieczeń rzymska
Cebulę ścieramy na tarce i przesmażamy chwilę, dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną papryczkę chili. Mięso wyrabiamy z solą, pieprzem, jajkami, majerankiem, dodajemy jajka, bułkę tartą, papryką słodką oraz cebulką. Połowę mięsa wykładamy na małą podłużną prostokątną blachę, układamy rząd ugotowanych jajek, przykrywamy drugą częścią mięsa, układamy plastry boczku, zapiekamy około godzinę w temp. 160 stopni