Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz wołowy po meksykańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wyśmienicie smakuje z kaszą jęczmienną choć to nie po "meksykańsku" :)

Gulasz wołowy po meksykańsku

Składniki:

Gulasz wołowy po meksykańsku

 

  • 1,2 kg wołowiny na gulasz w kawałkach 2,5 do 3 cm
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 duże pokrojone w drobną kostkę cebule,
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/2 l rosołu wołowego
  • 1 szklanka łagodnego lub średnio pikantnego sosu chili
  • 1 średnia cukinia pokrojona w cienkie plasterki
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej , rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
  • 2 małe ziemniaki pokrojone w ósemki
  • 10 dag pokrojonych w plasterki zielonych oliwek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy po meksykańsku
W piekarniku rozgrzać olej. Dodać wołowinę, cebule i czosnek (połowę). Wylać tłuszcz. Dodać rosół i pikantny sos. Ponownie włożyć wołowinę; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć szczelnie i gotować na małym ogniu 1-1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukinię, gotować dalej pod przykryciem aż wołowina stanie się miękka. Połączyć z mąką kukurydzianą; gotować mieszając przez 2 minuty. Dodać pomidory i oliwki. Zdjąć z ognia, przykryć i odczekać jeszcze ok 5 minut.