Sposób przygotowania:
Pikantna zapiekanka w meksykańskim stylu
Ziemniaki obieramy ze skórki, najlepiej żeby były to ziemniaki nie za dużej wielkości, kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie 30 minut, żeby nie były zbyt miękkie, dopieką się jeszcze w piekarniku. Marchewkę kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni , po chwili dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką ostrą i smażymy. Najlepiej robić to na dużej patelni, bo dodajemy tam także odsączoną fasolę z puszki, pomidory wraz z zalewą , rozdrobnione na mniejsze kawałki, a gdy wszystko się przesmaży ok po 3 minutach ziemniaczki i marchewkę, smażymy wszystko jeszcze 5 minutek , mieszając dokładnie i wykładamy całość do żaroodpornego naczynia, posypujemy starkowanym serem żółtym i zapiekamy ok 30 minut pod przykryciem przez pierwsze 15 i bez przykrycia przez resztę czasu, aż ser się spiecze. Podajemy od razu z kleksem zimnej kwaśnej śmietany na wierzchu.