paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Pikantna zapiekanka w meksykańskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka jest prosta i szybko się ją robi, ulubiona mojego taty

Pikantna zapiekanka w meksykańskim stylu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantna zapiekanka w meksykańskim stylu

 

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0.3 kg marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • całe pomidorki z puszki ( najlepiej pellati)
  • czerwona fasola w puszcze
  • 0,3 kg dowolnego żółtego sera
  • sól, pieprz, oregano i papryka ostra
  • śmietana 18 % do podania

Sposób przygotowania:

Pikantna zapiekanka w meksykańskim stylu
Ziemniaki obieramy ze skórki, najlepiej żeby były to ziemniaki nie za dużej wielkości, kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie 30 minut, żeby nie były zbyt miękkie, dopieką się jeszcze w piekarniku. Marchewkę kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni , po chwili dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką ostrą i smażymy. Najlepiej robić to na dużej patelni, bo dodajemy tam także odsączoną fasolę z puszki, pomidory wraz z zalewą , rozdrobnione na mniejsze kawałki, a gdy wszystko się przesmaży ok po 3 minutach ziemniaczki i marchewkę, smażymy wszystko jeszcze 5 minutek , mieszając dokładnie i wykładamy całość do żaroodpornego naczynia, posypujemy starkowanym serem żółtym i zapiekamy ok 30 minut pod przykryciem przez pierwsze 15 i bez przykrycia przez resztę czasu, aż ser się spiecze. Podajemy od razu z kleksem zimnej kwaśnej śmietany na wierzchu.
Pikantna zapiekanka w meksykańskim stylu
Dobrze schłodzona kwasna śmietana pozwala odrazu jeść

Tagi:

sery ser