Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Pikantna zupa curry z soczewicą i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do wyboru wersja zupy z mięsem, czyli z kawałkiem filetu z kurczaka - lub wersja wegetariańska z oliwą.

Pikantna zupa curry z soczewicą i kalafiorem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pikantna zupa curry z soczewicą i kalafiorem

 

  • filet z piersi kurczaka (około 150 g)
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (pokroić w kosteczkę)
  • 4 cm kawałek imbiru (pokroić w kosteczkę)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu (mielony)
  • 1 łyżeczka kolendry (mielona)
  • 1 łyżeczka kurkumy (mielona)
  • 1 łyżeczka curry (mielone)
  • 1 łyżeczka soli
  • puszka pomidorów (pokrojone / 800 g.)
  • 800 ml wody
  • 400 g ziemniaków (obrać i pokroić w kostkę)
  • 200 g surowej soczewicy (czerwona)
  • 500 g kalafiora (podzielić na małe różyczki)

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa curry z soczewicą i kalafiorem
🔘 Najpierw w garnku o pojemności co najmniej 3 litrów podgrzać oliwę z oliwek. Później dodać cebulę, czosnek, imbir i mieszając co jakiś czas dobrze poddusić. Następnie dodać kardamon ( mielony lub 2 kapsułki rozgnieść w możdzierzu ), kolendrę, kurkumę, curry, sól i ponownie wszystko wymieszać.

🔘 Teraz wlać pokrojone pomidory, wodę i przrz chwilę gotować. Następnie dodać pierś z kurczaka, domieszać ziemniaki, soczewicę i mieszając gotować na średnim ogniu przez około 25 minut, aż mięso, soczewica i ziemniaki będą miękkie. Po około 15 minutach, mięso wyjąć, rozdrobnić przy pomocy dwóch widelców i włożyć z powrotem do zupy. Teraz dodać kalafior i również gotować do miękkości. W razie potrzeby zupę doprawić solą i chili.
Pikantna zupa curry z soczewicą i kalafiorem
W garnku podsmażyć cebulę, czosnek i imbir - wlać pomidory, wodę - dodać pozostałe składniki i dusić 25 minut.
Pikantna zupa curry z soczewicą i kalafiorem
Ziemniaki i imbir obrać i pokroić w kosteczkę, kalafior podzielić na małe różyczki.