Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zupa z boczniakami z włoską nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna zupa z podsmażonymi z cebulką, chili i czosnkiem boczniakami, z dodatkiem "Mieszanki WŁOSKIEJ" firmy HORTEX.

Zupa z boczniakami z włoską nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z boczniakami z włoską nutą

 

  • 1x Mieszanka WŁOSKA Hortex
    1 opakowanie Mieszanki WŁOSKIEJ HORTEX

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chili

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 25 dkg boczniaków
  • 3 średnie ziemniaki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1,5 l bulionu wieprzowego

Sposób przygotowania:

Zupa z boczniakami z włoską nutą
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło i olej. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, czosnek i papryczkę. Boczniaki pokroić w paseczki, wrzucić do garnka. Podsmażać je kilka minut, co chwilę mieszając. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do grzybów dodać "Mieszankę włoską HORTEX" i pokrojone ziemniaki. Smażyć dalej ok. 5 minut. Pamiętać o zamieszaniu co jakiś czas. Do warzyw z grzybami dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, oregano, trochę soli i pieprzu. Wymieszać, wlać bulion i zagotować. Do mięsa (użyłam zmielonej łopatki) dodać bazylię, czosnek granulowany i trochę soli, dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować malutkie pulpeciki i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Zupa z boczniakami z włoską nutą
Pokrojone grzyby dodane do zeszklonej cebuli z czosnkiem i chili.
Zupa z boczniakami z włoską nutą
Koncentrat i przyprawy dodane do podsmażonych warzyw z grzybami.
Zupa z boczniakami z włoską nutą
Kuleczki z mięsnej masy wrzucone do gotującej się zupy.

Tagi:

mięso zioła