Sposób przygotowania:
Zupa z boczniakami z włoską nutą
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło i olej. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, czosnek i papryczkę. Boczniaki pokroić w paseczki, wrzucić do garnka. Podsmażać je kilka minut, co chwilę mieszając. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do grzybów dodać "Mieszankę włoską HORTEX" i pokrojone ziemniaki. Smażyć dalej ok. 5 minut. Pamiętać o zamieszaniu co jakiś czas. Do warzyw z grzybami dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, oregano, trochę soli i pieprzu. Wymieszać, wlać bulion i zagotować. Do mięsa (użyłam zmielonej łopatki) dodać bazylię, czosnek granulowany i trochę soli, dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować malutkie pulpeciki i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.