Sposób przygotowania:
Pikantna zupa z czerwoną fasolą
Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, zalewamy 3-4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa.
Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzej patelni, obrana cebule kroimy w drobna kostkę, dodajemy do boczku, smażmy do momentu aż będzie szklista.
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobna kostkę, pora kroimy w pół plastry, podsmażamy na roztopionym maśle.
Dodajemy do zupy razem z boczkiem i cebula. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości.
Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy odsączoną fasolę, zagotowujemy. Zupę zagęszczamy mąka rozrobioną w wodzie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryka ostrą oraz majerankiem.
Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzej patelni, obrana cebule kroimy w drobna kostkę, dodajemy do boczku, smażmy do momentu aż będzie szklista.
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobna kostkę, pora kroimy w pół plastry, podsmażamy na roztopionym maśle.
Dodajemy do zupy razem z boczkiem i cebula. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości.
Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy odsączoną fasolę, zagotowujemy. Zupę zagęszczamy mąka rozrobioną w wodzie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryka ostrą oraz majerankiem.