bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pikantna zupa z czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W takie chłodne i wilgotne dni mamy ochotę na rozgrzewające i sycące zupy. Ta z czerwoną fasolą będzie w sam raz na tą porę roku.

Pikantna zupa z czerwoną fasolą

Składniki:

Pikantna zupa z czerwoną fasolą

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa z czerwoną fasolą
Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, zalewamy 3-4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa.

Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzej patelni, obrana cebule kroimy w drobna kostkę, dodajemy do boczku, smażmy do momentu aż będzie szklista.

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobna kostkę, pora kroimy w pół plastry, podsmażamy na roztopionym maśle.

Dodajemy do zupy razem z boczkiem i cebula. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości.

Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy odsączoną fasolę, zagotowujemy. Zupę zagęszczamy mąka rozrobioną w wodzie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryka ostrą oraz majerankiem. 

Tagi:

warzywa zupa