Sposób przygotowania:
Pikantne klopsy z kaszą i sosem
Do miseczki włożyć 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, dodajemy 1 łyżkę przyprawy Kotanyi do mięsa mielonego. Papryczkę chilli kroimy na pół, usuwamy nasiona i połówkę dokładnie kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do mięsa.Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Dodajemy 1 jajko i 50 ml mleka. Następnie wsypujemy 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mięso wyrabiamy ręką. Zostawiamy na noc w lodówce. Mięso wyciągamy z lodówki, układamy na folii aluminiowej, formujemy podłużny wałek, zwijamy ciasno jak cukierek. Zagotowujemy 500 ml wody, dodajemy kostkę rosołową, wkładamy mięso zawinięte w folię, przebijamy w kilku miejscach widelcem i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. W między czasie gotujemy kaszę w osolonej wodzie 18 minut, potem odcedzamy ją na durszlaku. Mięso wyciągamy z garnka, do płynu który pozostał z gotowania dolewamy odrobinę wody , dodajemy 3 łyżki sosera Winiary, mieszamy i chwilke gotujemy aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji. Ugotowane mięso rozwijamy i kroimy na 6 kawałków. Kaszę układamy na talerzach, obok kładziemy po dwa klopsy, polewamy je sosem, kładziemy liść sałaty, ćwiartki ogórka gruntowego, ćwiartki małego pomidorka, doprawiamy je jeszcze solą i pieprzem.