SUPERPRZEPIS

Pikantne mufinki z warzywami i serem

  • 1
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pikantne mufinki z warzywami i serem Więcej zdjęć (4)

Można je podjadać na śniadanie lub zapakować do papierowej torebki i zabrać do pracy czy na wycieczkę.

Składniki:

Pikantne mufinki z warzywami i serem

 

  • Składniki:/ok.12 szt/

 

  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g mąki pszennej razowej
  • 200 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 150 g żółtego sera /ementaler/
  • 50 g startego sera parmezan
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżych listków oregano/można dodać suszone/
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli/ ostrożnie,bo sery są słone/
  • kilka liści świeżego szpinaku
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cukinia
  • przyprawa do warzyw /np.ziarenka smaku/

Sposób przygotowania:

Pikantne mufinki z warzywami i serem
Umyte liście szpinaku drobniutko pokroić, dodać startą na grubej tarce marchewkę i cukinię. Warzywa podsmażyć krótko na łyżce oliwy /do odparowania płynu/, doprawić warzywną przyprawą i przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodać starty na grubej tarce żółty ser . Maślankę połączyć z jajkami i miękkim/stopionym, ale zimnym/ masłem i ostudzonymi warzywami. Dodać do suchych składników. Wymieszać tylko do połączenia się składników, mogą zostać grudki. Foremkę na mufinki wysmarować masłem i wypełnić przygotowanym ciastem na 3/4 wysokości/można piec w papilotkach/. Wierzch posypać starym parmezanem. Piec w temperaturze 180 st.ok.25 minut.
Pikantne mufinki z warzywami i serem
Babeczki piec w foremce mufinkowej ok 25 min.
Pikantne mufinki z warzywami i serem
Po wyjęciu z foremki przestudzić na kratce kuchennej.
Pikantne mufinki z warzywami i serem
Nadzienie warzywne można dowolnie komponować.