Mirka227

Mirka227

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Pikantne naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

A może naleśniki na pikantnie?

Pikantne naleśniki

Składniki:

Pikantne naleśniki

 

  • naleśniki
  • 50 dag mieszanego mielonego,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 puszki pomidorów w puszce,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1/2 pęczek szczypiorku,
  • 3 małe cebulki,
  • olej,
  • sól, pieprz, papryka

 

  • 20 dag startego sera żółtego,
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pół szklanki bulionu z kostki,
  • pół szklanki mleka,
  • ketchup.

 

Sposób przygotowania:

Pikantne naleśniki
Usmażyć naleśniki wg własnego przepisu. Na oleju podsmażyć mięso , podać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Całość smażyć około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz kukurydzę osączoną z zalewy. Wszystko dusić około kwadransa, po czym przyprawić oraz dodać posiekany szczypior. Sporządzić sos: zeszklić na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i zeszklić, rozrzedzić bulionem z mlekiem, podgrzewać do zgęstnienia na końcu dodając troszkę więcej jak połowę sera żółtego. Wszystko razem wymieszać.Na naleśniki kłaść farsz i zwijać w rulon ok. 2cm. Układać w naczyniu do zapiekania, polać sosem i posypać resztą sera. Zapiekać do roztopienia sera w bardzo gorącym piekarniku (200'C). Przed podaniem posypać natką (niekoniecznie, jeśli ktoś nie lubi) i pokleksać ketchupem. SMACZNEGO!!!